Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Szónoklatok Ninivének

Pokió, Nishiazabu 13-14

2012. november 02. - fpj

Sok magyar régi álma ez: elmenni Pokióba, megkeresni Nishiazabut, és ott becsöngetni a 13-14-es házszámba. Nos, én ott voltam. És elhoztam nektek a részletes tervrajzokat arról, hogyan kell odajutni!

A legfontosabb, hogy ez a cím valójában nem létezik - és mégis. Nishiazabu kerületben nincs 13-as blokk. De van 1-es blokk, 3-as háztömb, 14-es ház! A helyes cím tehát Nishiazabu 1-3-14.

 

Ne üljetek taxiba, mert egyrészt alapból drága, másrészt azért is drága, mert sokszor a sofőrök sem tudják a pontos cím helyét, ezért korzóznak. Utcatáblák és házszámtáblák inkább elvétve vannak csak, mintsem rendszeresen. Ha valamiben, ebben például messze felülmúljuk a Japánokat. Nálunk egy címet bárki megtalálhat, ha tud olvasni.

A lényeg tehát: ha már ott vagyunk Tokióban, keressünk egy metróállomást. Ez nem nehéz, mert kábé 200 méterenként van egy. A 13 metróvonal sűrűn behálózza  a várost. Minden megállóban van kétnyelvű metrótérkép, szórólapon is. Az egyes vonalakat színekkel és latin betűkkel jelölik, amellett, hogy van egy relatíve könnyen megjegyezhető japán nevük is a vonalaknak. Az állomásokat pedig egészen egyszerűen sorszámozzák, szintén amellett, hogy van természetesen egy japán nevük is, ami hol megjegyezhető, hol nem.

Tokyo_metro_map_en.png

Ami tehát nekünk kell, akárhol is vagyunk:

Tokiói metró, Oedo (E) vonal, 23-as megállója, amit Ropponginak hívnak.

Itt már Nishiazabuban vagyunk, legalábbis a sarkában. Most keressünk egy kijárat térképet, menjünk fel a felszínre, és ott találunk majd egy helyi eligazító táblát. Ha nem találnánk, íme:

DSCN3052 jelolt.jpg

Irányban ez nagyjából Tadzsikisztán és Ghána nagykövetsége felé esik a megállótól. Ez nem azért érdekes, mert a minden második sarkon posztoló rendőr tudná, hogyan kell odajutni, hanem mert ezeket a legtöbb térkép jelöli.

És íme a képek:

DSCN3002.JPG

Itt már látom, hogy jó irányba megyek: háttérben a rajzfilmben látotthoz hasonló toronyház...

DSCN3011.JPG

Már nagyon közel vagyok...

DSCN3028.JPG

A sarkon befordulva már utcatábla is jelzi, ez Nishiazabu...

DSCN3069.JPG

Amikor igazán hevesen kezd dobogni a Macskafogó rajongó szíve...

DSCN3061.JPG

És végül: ez az a ház! A barna.

DSCN3059.JPG

Azért a szomszéd sem rossz. Itt kivételesen van utcanév, és házszám tábla is! No és kapucsengő!

DSCN3068.JPG

Végre! Megérkeztem...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ninive.blog.hu/api/trackback/id/tr596654921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flasztimill 2015.10.03. 18:42:29

Júúúújj! Ez a poszt jobban ütött, mint egy liter kevert és Mike Tyson fénykorában együtt... O_o
Gratula!

Csikós Zsolt 2016.08.15. 14:46:49

Szia! Azért Nishiazabu, mert apám jó barátja volt a Nepp, s a mi lakásunkban válogatták össze a zenéket (szintén részben apám kollekciójából) a Deák Tamással, mi meg épp akkor voltunk Tokióban, s a Nishiazabu akármelyik choméjában laktunk, most nem tudom a címet, mert Rióban vagyok, de egy hét múlva meg tudom nézni neked. A Nepp meg jó ötletnek tartotta, hiszen állandóan ezt írta a levelekre, amiket küldött nekünk. De nem az a ház, hanem egy régebbi, ma is megvan, a sarkon áll, az utca egyébként a Nissekidótitól nyílik, ami a vörös kersztes kórház mellett fut el. Üdv, cszs
süti beállítások módosítása