Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Employer branding nem egyenlő céges reklám

2016. augusztus 25. - fpj

profit_and_growth_pyramid_1_0.jpgOlvasom és hallgatom az egyre szaporodó employer branding interjúkat és szakcikkeket, és egyre csak nő bennem a hiányérzet. Okés, hogy relatíve új területről beszélünk, és hogy épphogy ráeszméltek a munkáltatók, hogy nincs kit foglalkoztatni, de hogy a HR szakemberek is csak addig jutnak, hogy jól meg kell "brandingelni" a céget, hogy sokan és jók jelentkezzenek az álláshirdetésekre, az azért már fáj. Nekem, a HR szakembernek...

Tovább

Mobil app a céges kommunikációban

Miközben a magyar HR-esek zöme azzal jön, hogy válasz e-mailt küldeni az elutasított pályázóknak nagyon sok munka volna (hahó, MS Outlook, körlevél funkció, 5 perc!), addig a világ már a mobilalkalmazások korát éli, lassan évek óta. Íme pár gondolat arról, hogy egy felkészült HR-essel hol tarthatna ma bármely magát komolyan vevő cég...

Tovább

Jó migráns, rossz migráns, fizetős migráns...

Tehát "egy ember ára" Brüsszel szerint 250e Euro, és ez nem európai és civilizált döntés. És ez 40 évnyi átlagkereset Magyarországon. Továbbá a "migránsokat Európa határain kívül kell tartani". Hm. Mindeközben csak 2014-ben 2213 letelepedési kötvényt adott el kínai, orosz, szír, afgán, egyiptomi, nigériai, stb., állampolgároknak a magyar állam, 250e Euróért. Vajon véletlen egybeesés az összeg azonossága? És akkor ez most nem egy ember ára?

Tovább

Kivándorlás vagy bevándorlás, mi az igazi baj?

Miközben mindenki azzal van elfoglalva, hogy tömeges migráció zajlik jelenleg Európában, több dolog is sántít abban, ahogyan erről beszélünk, és amit erről gondolunk. Az egyik mindjárt a fogalmi zavar, amely nem teljesen véletlen, hanem nagyon is tudatosan sujkolt. A menekült, a migráns, és a gazdasági bevándorló nem ugyanaz. Ahogyan a vándorlás relatív iránya sem mindegy adott pontról nézve.

Tovább

Pártok "népszerűsége" - ismét egy kis kontextus

Vezető hírként hozza a Magyar Idők, hogy "történelmi előnnyel vezet a Fidesz", hozzátéve, hogy a ciklus félidejéhez közeledve még egy kormánypárt sem vezetett a rendszerváltás óta. Ez igen. De azért tegyük mellé azt is, hogy ez a teljes szavazókorú népességre vetítve 34%-ot jelent. És minő véletlen, majdnem épp ennyien szavaznának valamelyik ellenzéki pártra, és ugyanennyien inkább senkire sem szavaznának. 

Tovább

What is context?

I remained silent for days if not more beacuse I knew that I know almost nothing about terrorism and migration, so I believed the wisest thing is to shut up and read. Unfortunately many (if not most) people believe it otherwise. They talk before they think, and once spoken, they use their own words as reference. Now it is enough. Still, I am not giving here a long speech on the roots, causes and victims of terrorsim, just show you what context is. 

Tovább

Történelemhamisítás, Hamupipőke, fekete színész...

Toroczkai László, a szélsőjobboldali politikus, Ásotthalom polgármestere szerint történelemhamisítás, hogy a Hamupipőke új verziójában fekete színész is játszik. Khm. Hamupipőke nem történelmi alak, az azért tiszta, ugye? És az "Óperencián túl" sem létezik... Amúgy meg talán kellemetlen igazság ez a szélsőjobb számára (talán olvasni kellene néha történelemkönyveket, képtárba járni, ilyesmi), de igenis voltak a XVII. században fekete művészek, nemesek, követek, tábornokok Európában... (persze szolgák és rabszolgák is bőven)

Tovább

Anonymous bazmeg, hát semmit nem tanultál?

Egyre erősebb a gyanúm, hogy az Anonymous csoport kibukott diákokból áll, akik unalmukban otthon inkább a számítógépeiket bűvölték, amiben így komoly tudásra tettek ugyan szert, de azért meg-megvillan, hogy egyéb területeken bizony van hiány a műveltségben. 

Tovább

Mi a diktatúra valójában?

Egyszerűsítsünk. Így többé-kevésbé minden bonyolult dolgot meg lehet érteni/értetni végül. Jelen esetben a diktatúra fogalmát, vagy sokkal inkább gyakorlatát. Országunk jelenlegi vezetői vezetője előszeretettel reagál a diktatúra vádjára azzal, hogy de hiszen lehet demonstrálni, meg van ellenzéki sajtó. És szerinte ezzel a demokrácia teljes is. Csakhogy nem ezek a demokrácia fokmérői...

Tovább