Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Szónoklatok Ninivének

Iacta alea est - (ahogyan azt drága Suetonius lejegyezte)

2012. december 28. - fpj

12.jpgOrszággyűlési őrség alakult. A házelnök kommandírozza őket, belátása szerint. Bár alap esetben nem léphetnek be például az ülésterembe, azért behívni be lehet őket. Nem mintha ne tudnánk a történelemből, hogy elég az ajtók előtt állni, nem kell mindjárt mindenkit de facto fegyverrel noszogatni. Pár fegyveres őr remekül elkísérget többszáz polgárt a végzetébe...

 

Bevallom, nem ismerem a fejlett demokráciák parlamentáris rendjét olyannyira, hogy kijelentsem, szokás avagy sem fegyveres őröket beszabadítani a törvényhozásba. Az Egyesült Államok terrorfélelembe merült lakosságát most ne vegyük példának. Ezzel együtt ott sem rémlik fel a kép, hogy egyenruhások flangálnának az épületben.

A klasszikus demokrácia fogalmát és gyökereit viszont eléggé ismerem ahhoz, hogy egyértelműen kijelentsem: ezredéves tabu dőlt meg azzal, hogy a törvényhozás szentélyébe egyenruhás őröket rendelnek, hogy majd ők fenntartják a rendet, és beavatkoznak egy esetleges rendzavarás esetén. Gentlemen, welcome back to dark middle ages!

A címben Suetoniustól hűen átvett mondatot a legtöbben más szórenddel ugyan, de ismerik. Julius Caesar mondta ezt az elbeszélések szerint, amikor átkelt az Itália határát jelentő Rubicon folyón - és ezt nem polgárként, hanem hadvezérként tette, magával víve légióit. Az elv már akkor is tiszta volt: a törvényhozásnak szabadnak, függetlennek kell lennie. És hát hogy lehetne az, a fegyverek árnyékában?

A kérdés persze hosszan körbejárható a retorika labirintusában, lehet jönni azzal, hogy eddig is a bejáratnál fegyveres őrök védték a házat, meg lehetett rendőrt hívni. Igen. Csakhogy más dolog a törvényhozás épületét védeni, és baj esetén rendőrt hívni, és egészen más dolog arra felhatalmazva lenni, hogy a házelnök egyszemélyes döntése alapján, a törvényhozókat megrendszabályozzák, kivezessék a teremből!

A probléma sajnos régebb óta jelen van a házban: amikor a frakciók pénzbüntetéssel sújtják az egyes képviselőket azért, mert nem a párt utasítása szerint szavaznak - figyelem, ez a mai napig bevett gyakorlat! -, a képviselők legalapvetőbb jogát tiporják lábbal. Na kérem, most már sáros bakancs is került arra a lábra...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ninive.blog.hu/api/trackback/id/tr456654881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása