Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Szónoklatok Ninivének

Kivándorlás vagy bevándorlás, mi az igazi baj?

2016. április 06. - fpj

Miközben mindenki azzal van elfoglalva, hogy tömeges migráció zajlik jelenleg Európában, több dolog is sántít abban, ahogyan erről beszélünk, és amit erről gondolunk. Az egyik mindjárt a fogalmi zavar, amely nem teljesen véletlen, hanem nagyon is tudatosan sujkolt. A menekült, a migráns, és a gazdasági bevándorló nem ugyanaz. Ahogyan a vándorlás relatív iránya sem mindegy adott pontról nézve.

A menekült az, aki az életét féltve hagyja el otthonát, és indul el sokszor szinte mindent maga mögött hagyva a világ fejlettebb és békésebb irányába. De jó is nekünk, hogy mi itt Európában, a világ fejlettebb és békésebb része vagyunk! Fel sem fogjuk mindezt, miközben azon merengünk (mások morognak), hogy miért jönnek ezek a népek ide, és miért pont ide? Hát ezért. Mert itt jó. 

Sajnos még a párizsi és brüsszeli terrortámadások fényében is Európa egy kifejezetten békés és biztonságos hely, hiszen elég csak a közel-keletre, Dél-Amerikára vagy épp az afrikai kontinensre tekinteni, hogy lássuk, ott az ilyen brutális események hetente történnek sajnos.

A menekültek befogadása épp ezért nehezen is ellenezhető, milyen szerencse hogy létezik a kommunikáció, a marketing, a nyelvészet, és a szociálpszichológia tudománya, amely ügyesen feltárja az őket értőknek, hogy amint nem menekültnek, hanem migránsnak hívjuk őket (nem mellesleg keverve ezzel a szavak valós jelentését), mindjárt olyan idegenül, sőt ellenségesen hangzik mindez. A migránsokat pedig lehet félni, lehet nem szeretni, lehet kitoloncolni. 

Mára kikopóban van a rövidéletű "gazdasági bevándorló" kifejezés (hiszen a migráns sokkal taszítóbb), de sokáig ez volt a kormányzati kommunikáció kulcsszava. A hiba nyilván akkor jött ki, amikor egyre kezelhetetlenebbé vált az információáradat, amely pl. Nagy-Britanniából jött, és azt mutatta, hogy a második legnagyobb magyar város immár London, ahol tényleg "gazdasági bevándorlók" vannak. Mert sokmindent lehet mondani a Magyarországról Angliába, Németországba, Ausztráliába, stb. kivándorolt magyar fiatalokról, csak azt nem, hogy menekültek volnának. Ők kéremszépen (és ez nem értékítélet) a "gazdasági bevándorlók" alaptípusa. Az anyagi jólétért hagyták ugyanis maguk mögött ezt az országot, nem azért mert lebombázták a házukat, vagy népirtás fenyegette őket származásuk miatt. 

Lássunk most tehát két hírt ebben a témakörben:

A Fidesz lecsapott Schulz szegedezésére

Tömegesen hagyják el Magyarországot

Tehát miközben Magyarország kormánya egy cirka 4 milliárd forintba kerülő népszavazást kezdeményez 1 290 fő menekült betelepítéséről, addig mindösszesen 100 millió forintot költ a Gyere haza fiatal programra, miközben csak 2015-ben 33 000 fiatal magyar hagyta el az országot. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ninive.blog.hu/api/trackback/id/tr428574030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása