Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Szónoklatok Ninivének

Tanuljuk meg végre, az ember az egy faj

2012. május 12. - fpj

Ezúttal nem untatnom sokáig derék, kitartó olvasóimat, csak egy gyors tényközlést eszközölnék. Az ember az egy faj. A különböző nagyszerű alkotmányokban és alaptörvényekben pedig alapvetően az emberek jogait fektetik le a hozzá(nem)értők. E két - elsőre jelentéktelennek tűnő - tény birtokában talán már másoknak is feltűnik az az égbekiáltó elírás, amely például szeretett országunk még szinte ropogósan friss alaptörvényében tűnik fel:

XV. cikk

(1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.

(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.


faj (főnév)

BiológiaRendszertani alapegység. Az élőlények azon csoportja, amelynek egyedei örökítő anyagaikat természetes szaporodási módon, életképes utódokat létrehozva képesek azoknak átadni.

Az egész emberiség egy faj. A különböző fajokat nem lehet egymással keresztezni.


Namármost: akkor Magyarország alaptörvénye minden területén élő fajnak (tartozzon bár a baktériumok, archeák avagy eukarióták doménjébe) biztosítja az alapvető jogokat?

Vagy, ami még valószínűbb, hogy a nagy archaizálás közepette, a köznyelvben sajnálatosan megmaradt téves megnevezést - amely olyan szépen szolgálta egyes népcsoportok üldöztetését és kiírtását - benne felejtették Magyarország XXI. századi alaptörvényében.

Aú.

A bejegyzés trackback címe:

https://ninive.blog.hu/api/trackback/id/tr426654959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása