Falra hányt borsó, pofon a sz@rnak, szubjektív vélemény

Szónoklatok Ninivének

Szónoklatok Ninivének

Államférfi

2012. október 23. - fpj

Ki az államférfi? Aki ha kell, saját érdekei ellenében, nyomás alatt is az állampolgárok érdekeit védi és szolgálja. Aki egyénből maga lesz a közösség. Platóni hasonlattal élve pásztor, aki élete árán is megvédi a nyájat, vagy szövőmester, aki évtizedes mestere szakmájának, és a durva és sima szálakat úgy szövi egybe, hogy az egy megfelelő, kellemes anyagot alkot, amelyhez azonban szükségeltetik minden szál. De talán az erkeli Bánk bán két sora fejezi leginkább a lényeget: "Sajgó sebét felejti Bánk, // Zokog, de szolgálja népe szent javát."

Na ki ismer magyar államférfit? Kossuth, Széchenyi, talán Batthyány vagy Deák is eszébe jut sokaknak. Vagy István volna az első magyar államférfi? Manapság szokás Horthyt is annak kikiáltani, de nyilván többen a mai magyar politikusok közül is találnának olyat, akit igazi államférfinak neveznek.

Rossz hírem van. Ahogy már Platón sem talált igazi államférfit hazájában, úgy ma sem igen találunk ilyet Magyarországon. A legszomorúbb mégis talán az, hogy valódiak híján olyanokat kiáltunk ki államférfiaknak, akik kicsit sem érdemlik meg ezt.

Ha ez a kellemetlen kérdés nekem lenne szegezve, talán Széchenyi - esetleg Batthyány - volna az egyetlen, akit meg tudnék nevezni, és jó eséllyel minden lehetséges definíció szerint megállná a helyét a tippem. De hogy Kossuth és Horthy neve is sokakban evidenciaként merül fel, az nagyon aggasztó...

AzidosKossuth.jpgKossuth - mint valós személy - mára a jótékony feledés és mítosz homályába merült. Csak azt tudjuk róla, hogy 1848-ban milyen forradalmi hevület hajtotta, hogy kiemelt szerepe volt a szabadságharcban, és hogy számtalan utcát és teret neveztek el róla Magyarországon. Október 6-án mindenki az aradi vértanúkra emlékezik, akik többen voltak 13-nál, de nem azért, mert Kossuth is velük lett volna. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első magyar felelős miniszterelnököt, Batthyány Lajost is, és Aradon további három tisztet is halálra ítéltek, de őket hatodika előtt és után végezték ki.

A forradalom és szabadságharc legismertebbjei közül egyedül Kossuth döntött úgy, hogy még a fegyverletétel előtt "megpattan" külföldre, és ráhagyja Görgeyre az egyértelmű feladást. Kossuth hosszan élt még 1849 után Amerikában, és "emlékezett". Míg egykori bajtársai egytől egyik áldozataivá váltak a megtorlásnak. Volt e haszna Kossuth dezertálásnak? Több mint 150 év után tisztán láthatjuk: semmi. Neve mégis egybeforrt az államférfi fogalmával, háttérbe szorítva nála sokkal nemesebbeket.

Horthy_20hitler.jpgHorthy történelmi szerepe jóval megosztóbb, lévén még élnek köztünk, akik kortársai voltak. Sajnos azonban a történelmi mítoszteremtés az ő esetében is hatásos volt, sokak emlékezetében helyet cserélt a mítosz és a valóság. Államférfiúi mivoltának megállapításához nem szükséges a bonyolult történelmi helyzetet elemeznünk, hogy belovaglása majd megválasztása a kormányzóságba, a nagyhatalmak támogatása, majd a Habsburgok trónfosztásáról szóló törvény általa, mint kormányzó általi ellenjegyzése, végülis legitimmé teszi e kormányzóként. Minősítéséhez nem kell ilyen bonyolult jogi és történelmi helyzeten átrágnunk magunkat. Elegendő ugyanis annyit tudnunk, hogy míg a legfőbb hatalom birtokosa volt hazánkban, magyar állampolgárok jogait korlátozták törvényben, majd magyar állampolgárokat fosztottak meg alapvető emberi jogaiktól. Ez pedig önmagában elegendő ahhoz, hogy egy magát államférfinak valló személy főbe lője magát.

Horthy Miklós portugáliai emigrációban halt meg 1957-ben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ninive.blog.hu/api/trackback/id/tr566654925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása